I början av september varje år så kommer det, längtet efter grytor, soppor, lasagne och potatisgratäng. Efter sommarens lättare pastasallader, grillar och sillar så är man helt enkelt sugen på något mer rejält. Helt plötsligt så känns det väldigt exotiskt att stå en hel lördagseftermiddag och röra i ett långkok medan man smuttar på ett smakrikt rödvin. För nu är ju rödvinet också exotiskt efter sommaren roséviner. Man vill helt enkelt ha mer smaker och lägga mer tid på matlagningen. Ett tips till er grytälskare där ute är att bege er ut i skogarna och plocka svamp som man sedan kan frysa in och plocka fram vid behov. Just i år är det dessutom svampår och skogarna kryllar av smarriga matsvampar. Även om man har tiden till att stå i timmar och röra i grytor eller göra annan lite mer avancerad mat så brukar sällan den tiden finnas på vardagarna. Ett tips då är att dubbla sin matlagning på helgen och sedan frysa in resterna portionsvis i frysen, perfekt att plocka fram en dag då tiden inte finns till att laga mat. Det är annars lätt, särskilt i småbarnsfamiljer, att fastna i makaronträsket på vardagarna. Det är svårt att finna inspiration i en stressig vardag helt enkelt.
På hösten är det ju också högsäsong på rotfrukter och andra grönsaker som är perfekt att göra soppor av. Soppor är enkla att göra och dessutom nyttiga. Stort plus är också att de sköter sig helt själv under tillagningen med undantag för ett litet provsmak då och då. Dessutom innehåller, åtminstone klara soppor, väldigt få ingredienser som dessutom under säsong är väldigt billiga.
Två enkla soppfavoriter som passar perfekt i höstrusket är:
Kålsoppa
Vitkålshuvud
Kryddpeppar ca 10-15 stycken
Grönsaksbuljong+ köttbuljong ca 1,5 st av varje
Två matskedar sirap
Ett lagerblad
Pinnkorv
Hacka kålen i fyrkanter, inte för små, lägg sedan i en kastrull med vatten. Lägg i kryddpeppar, buljong, lagerblad och sirap och koka sedan på låg värme i cirka 3 timmar. Smaka av om balansen är bra och tillför lite extra sirap om den är för salt och mer buljong om den är lite för söt. Avsluta sedan med att skära upp korven i centimeterstora bitar och lägg ner i soppan. Låt koka i femton minuter till. Vill du ha soppan helt vegetarisk så är det bara att utesluta korven eller att byta ut den mot sojakorv. Servera med mjukt bröd och en god ost.
Höstsoppa
5-6 stora Potatisar
3-4 stora Morötter
En Kålrot
Buljong (Grönsaks+ köttbuljong)
En halv ring Falukorv
Skala och skär kålrötter och morötter i lagom munsbitar och lägg ner dem tillsammans med buljongen i en kastrull med vatten och koka sedan under lock i cirka femton minuter. Skala sedan potatisen och kär den i bitar och lägg ner den i soppan. Låt koka i en halvtimme till. Potatisen ska vara lite sönderkokt för att få den härliga grumliga och krämiga konsistensen. Lägg sedan ner falukorven som du har strimlat i bitar och låt den koka i några minuter. Klart att servera. Soppan serveras med fördel med en klick grov senap till.